Nederland staat op tegen kanker

Nederland staat op tegen kanker

Vorige week woensdag 19 augustus werd op TV weer een mooi, ingetogen en indrukwekkend programma uitgezonden “Nederland staat op tegen kanker….”

Tijdens de uitzending kwamen ook de inloophuizen ter sprake. En ik, Yvon van de Hurk, dacht gelijk aan de Maretak hier in Harderwijk waar ik al vele jaren mag komen. Ja MAG, want ik ben één van de gelukkigen die kanker heeft overleefd.

De Maretak is er voor iedereen die kanker heeft of kanker heeft gehad en hun naasten. Ze bieden je een weg te vinden in het verwerkingsproces. Dat doen ze door het geven van voorlichting, het leggen van onderlinge contacten en het aanbieden van activiteiten.

Door de corona liggen er helaas veel activiteiten stil, maar er werd aan het begin van de coronatijd gelijk een telefonische luisterlijn opgezet. Een mooi initiatief zodat we toch met iemand konden praten als je het even niet meer weet. Toch is dat anders dan elkaar zien, ik miste de andere gasten en gastvrouwen. Daarom was ik ook zo blij dat er in juli weer buitenactiviteiten werden opgestart. Wat was het fijn en waardevol om velen weer te zien en spreken. Zo konden we 20 augustus nog weer genieten van een high tea met het Hounddog Duo in de Ontmoetingstuin van de Rietmeen.

Met dit stukje wil ik graag aandacht geven aan het feit dat Harderwijk dus ook een inloophuis kent. Want wat betekent de Maretak voor mij? Het is een plek waar ik mijzelf kan en mag zijn. Waar niets van mij verwacht wordt, alleen dat ik er plezier en baat bij heb. Het is dus niet allemaal kommer en kwel zoals wellicht velen zullen denken. Het is er voornamelijk heel fijn en natuurlijk zijn er ook diepgaande
gesprekken en vloeit er wel eens een traan naar aanleiding van het één of ander. Daar is dan tijd en aandacht voor. Het fijne is dan dat je aan een half woord genoeg hebt en het durft uit te spreken omdat je met gelijkgestemden bent.

Dit wilde ik even kwijt. En wil je ook eens kennis maken met de Maretak als bezoeker
of misschien vrijwilliger worden? Alles kan. Kijk maar eens rond op de website.

Vriendelijke groet,

Yvon van de Hurk
Een gast van de Maretak