Aanbod

Aanbod

‘Het maakt mijn hoofd leeg’. ‘Je krijgt er energie van’. ‘Ik heb er altijd wat aan’.

Inloop

De Maretak, Centrum voor leven met en na kanker, is een ontmoetingsplek voor iedereen die direct of indirect geraakt is door kanker. Een plek waar iedereen welkom is voor een kopje koffie of thee, een praatje, lotgenotencontact, informatie of een activiteit.

Kijk in de agenda wanneer we open zijn en kom gezellig een keer langs, ons gastteam staat graag voor je klaar. 

Positieve-gezondheidgesprek

Positieve gezondheid is een manier om breder naar positieve gezondheid te kijken, en niet alleen naar lichamelijke gezondheid. Doe je dingen waar je plezier aan beleeft, of vergeet je die behoeftes vaak? Ben je gelukkig of voel je je eenzaam? Leef je gezond? Krijg je steun vanuit je omgeving? Heb je medische zorg nodig? Het gaat erom dat je je goed voelt op jouw manier. Het moet bij je passen. Wil je erachter komen hoe positief gezond jij bent? Dan kun je online een test invullen. Dit kan via mijnpositievegezondheid.nl. Positieve gezondheid kent 6 dimensies die allemaal even belangrijk zijn. De uitslag wordt zichtbaar gemaakt in de vorm van een spinnenwebmodel.

Vind u het fijner om deze test of het spinnenweb samen in te vullen, dan kunt u een Positieve Gezondheid gesprek aanvragen  en dan komen alle aspecten hierboven genoemd aan bod. Bel dan even voor een afspraak 06-41829887

Kanker en werk

Elke eerste woensdag van de maand is er een vragenuurtje over alles wat met Kanker & Werk te maken heeft. Vragen zoals: “hoe ga je met je werk om als je de diagnose kanker krijgt? Kan/mag ik aangepast werk doen, en hoe regel ik dat? Help, ze begrijpen me niet…, hoe begin ik weer na langdurig ziek zijn? Hoe zit het met de wet- en regelgeving en de financiële gevolgen. Wat als je je baan verloren bent?” kunnen aan bod komen.

Interesse/ kom gerust langs. Wel graag even aanmelden via aanmelden@demaretakveluwe.nl of bellen met 06-41829887

 

Lotgenotencontact

Klavertjevier

De kracht van de bijeenkomsten is herkenning en erkenning.

Het doel van de klavertjevier groepen is dat vrouwen/mannen vrijuit hun gevoelens kunnen delen en herkenning en erkenning kunnen vinden in dingen waar ze mee zitten of tegenaan lopen. 

Hoe verlopen de bijeenkomsten?

Tijdens de eerste sessie staat kennismaken voorop, maar de ervaring leert dat er vaak gelijk openheid is. De volgende sessies wordt gekeken waar behoefte ligt. Er zijn zoveel thema’s waarover gesproken kan worden. Bijv. wat heeft kanker voor invloed op je relatie. Hoe ga je om met vermoeidheid of je chemohoofd (vergeetachtigheid). Het kan zijn dat iemand een slecht nieuwsgesprek gehad heeft of speelt er iets in de privésfeer. Dan is er alle ruimte om daar met elkaar over in gesprek te gaan.

De ene keer zijn de handvatten die we onze gasten meegeven psychosociaal van aard, bijv.: Hoe praat ik met mijn kinderen over kanker? De andere keer zijn ze weer heel praktisch. Alles wat we doen en bespreken is erop gericht om onze gasten zich weer beter te laten voelen: fysiek en mentaal. 

Veilige plek om verdriet te tonen

Een van de gasten vertelt: “We zijn met z’n vieren, vier vrouwen in dit geval, en we hebben allemaal een ander ziektebeeld, maar ervaren wel veel dezelfde gevoelens en emoties. Bijvoorbeeld toen we hoorden dat we kanker hadden. Wat er dan door je heengaat!! Toen we dat aan elkaar vertelden was er heel veel herkenning. Hoe je in een achtbaan leeft in het ziekenhuis en ook thuis. Doordat die beleving vergelijkbaar is, hebben we veel raakvakken met elkaar. Het met elkaar in gesprek gaan over de impact van kanker zorgt voor een stukje herkenning en erkenning en dat was superfijn. “

De gesprekken worden door de zorgverzekering vergoed. Dit verzorgt de oncologische verpleegkundige.  

Prostaatkanker lotgenotencontact

Elke eerste woensdag van de maand is er van 19.30 uur tot 20.30 uur lotgenoten contact.

I.s.m. de Prostaatkankerstichting wil De Maretak mannen én eventueel hun partners zo goed mogelijk infomeren en ondersteunen.

In Nederland krijgen elke dag 35 mannen de diagnose prostaatkanker. Dat zijn jaarlijks bijna 13.000 mannen met een hoofd vol vragen. Vaak in spanning en onzekerheid. “Wat is de beste behandeling? Moet ik geopereerd worden? Word ik straks incontinent? En wat zijn de gevolgen op seksueel gebied?

“Prostaatkanker heb je immers samen”, vindt Piet Post, regiovertegenwoordiger en ervaringsdeskundige van de Prostaatkankerstichting.  Mannen en hun partners kunnen bij De Maretak terecht voor ondersteuning, lotgenotencontact en met alle vragen, dus kom gerust langs. Wel graag even aanmelden via aanmelden@demaretakveluwe.nl of bellen met 06-41829887.

Nabestaanden lotgenotencontact

Als je iemand verliest van wie je houdt, hoe ga je om met zo’n groot verdriet. Rouwen is hard werken, en er is niet één manier om dat te doen. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Toch kan het heel troostend en helend zijn om met anderen die ook iemand verloren zijn herinneringen en verdriet te delen. 

Interesse? Dan ben je meer dan welkom op onze lotgenotenbijeenkomsten. Wel graag even aanmelden via aanmelden@demaretakveluwe.nl of bellen met 06-41829887.

Verdieping

De confrontatie met kanker kan leiden tot de behoefte aan herbezinning op het leven. Wat is voor jou nu écht belangrijk? Wat speelt er bewust en onbewust vanbinnen? Wat geeft jou innerlijke rust en waar haal jij je kracht en energie vandaan? 

Terugkerende verdiepende activiteiten zijn:

 1. • Lezingen (zie agenda)
 2.  Schrijven: Jezelf ontdekken rond verschillende thema’s

Bewegen

Het is belangrijk om ook tijdens of na je ziekte te (blijven) bewegen, je conditie op peil te houden én te ontspannen. De vaste activiteiten op dit gebied zijn:

 • Tai Chi Tao Qigong
 • Bewegen in het water onder begeleiding van een deskundige zweminstructeur
 • Stadswandeling onder leiding van een stadsgids
 • Actief bezig zijn of genieten van en in de natuurtuin
 • 1-op-1 wandeling 

Praktische informatie

Wil je meer informatie of je aanmelden? Neem dan contact op met onze informatielijn 06-41829887 of stuur een e-mail naar aanmelden@demaretakveluwe.nl.

 

Ontspannen en verwennen

Als er zoveel op je af komt en je leven op z’n kop staat is het heel fijn om je tijdens of na je ziekte te laten verwennen en om te ontspannen. Onze vaste activiteiten op dit gebied zijn:

 • Verwenmomenten 
 • Biljarten op afspraak, even bellen met 06-41829887 
 • Samen naar de film 

Praktische informatie

Wil je meer informatie of je aanmelden? Neem dan contact op met onze informatielijn 06-41829887 of stuur een e-mail naar aanmelden@demaretakveluwe.nl.

 

Creatief

In het centrum wordt veel gewerkt met creatieve expressie. Tijdens diverse workshops kun je gevoelens en gedachten uiten zonder daar woorden aan te hoeven geven. 

De vaste creatieve activiteiten zijn:

 • Schrijfkring: Al schrijvend jezelf ontdekken
 • Hartkussentjes: Hartkussentjes maken voor vrouwen met borstkanker
 • Creatief met groen: bloemschikken met natuurlijke materialen
 • Schilderatelier: Allerlei dieren, Dikke dames, Olie pastelschilderen, stenen beschilderen 
 • Speksteen bewerken
 • Vilten

Wil je meer informatie of je aanmelden? Neem dan contact op met onze informatielijn 06-41829887 of stuur een e-mail naar aanmelden@demaretakveluwe.nl.

 

Speciaal voor jou

Heb jij in je omgeving iemand die leeft met kanker en die je een hart onder de riem wilt steken? Hoe fijn is het als je kunt laten merken dat je je echt betrokken voelt. Vaak is het moeilijk om de juiste woorden of houding te vinden. Hiervoor hebben wij het cadeau ‘Speciaal voor Jou’ gemaakt. Dit cadeau bevat een aantal leuke verrassingen.

De ‘Speciaal voor jou’ verwentas is voor € 10,00 via onderstaand formulier te bestellen. Of even bellen met 06-41829887. We maken dan een afspraak om de verwen/cadeautas op te halen bij ons centrum.


Blank Form (#3)

Check onze activiteitenagenda!