Aanbod

Aanbod

‘Het maakt mijn hoofd leeg’. ‘Je krijgt er energie van’. ‘Ik heb er altijd wat aan’.

Speciaal voor jou

Heb jij in je omgeving iemand die leeft met kanker en die je een hart onder de riem wilt steken? Hoe fijn is het als je kunt laten merken dat je je echt betrokken voelt. Vaak is het moeilijk om de juiste woorden of houding te vinden.

Hiervoor hebben wij het cadeau ‘Speciaal voor Jou’ gemaakt. Dit cadeau bevat een aantal leuke verrassingen en een tegoedbon naar keuze. De bon kan worden ingewisseld voor òf ‘een verwenmiddag’, òf ‘een lunch’. De ontvanger kan zelf een datum uitzoeken in de agenda op onze website.

Bestel bij ons het cadeau voor € 10,– via onderstaand formulier. We spreken af wanneer het cadeau kan worden betaald en afgehaald bij het inloophuis.

Bestelling cadeau 'Speciaal voor jou'

8 + 5 =

De rekensom hierboven is een beveiligingsmaatregel om te verifiëren dat u geen robot bent. Nadat u de uitkomst hebt ingevuld, kunt u op verzenden klikken.

Zingen

Heb je altijd al willen zingen, maar kwam het er niet van? Wil je je stem wel eens lekker losgooien? Dat kan bij Zingen voor je Leven Harderwijk, een gezellig koor voor mensen die met kanker zijn geconfronteerd. Alle mensen op de Noordwest-Veluwe zijn van harte welkom. Je hoeft geen noten te kunnen lezen. Zangervaring is niet nodig; bij ons staat plezier in samen zingen voorop.

Meer informatie
Landelijk korennetwerk

Het koor Zingen voor je Leven Harderwijk is onderdeel van het landelijk korennetwerk van Stichting Kanker in Beeld. Momenteel zijn er 30 koren en er komen er steeds meer bij. Stichting Kanker in Beeld ondersteunt de koren praktisch en financieel. Het koor in Harderwijk – een initiatief van Stichting de Maretak Veluwe – bestaat sinds 12 september 2011. Het koor staat onder leiding van de ervaren dirigent/stemdocent Hetty Bolt. Zij werkt volgens de normen van de landelijke Stichting Kanker in Beeld. Zingen met lotgenoten is belangrijk, zo blijkt uit de site van Kanker in Beeld.

“Het is een plek waar kanker wordt gedeeld en wordt begrepen zonder uitleg. Waar wordt gelachen en gehuild en waar je weer vol energie vandaan komt. Waar we elkaar kunnen steunen en wat een moment is om naar uit te kijken. Je mag gewoon zijn wie je bent en het instrument van zingen geeft daar de klank en de kleur aan.”

Zie www.kankerinbeeld.nl

Informatie over het koor in Harderwijk

De koorrepetities vinden éénmaal per twee weken plaats in de oneven weken. De repetities zijn telkens op maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. De repetities bestaan uit een uur stemexpressie en een uur repertoire-zingen. Leden kunnen zelf liedjes inbrengen. Alle mensen op de Noordwest Veluwe, die op één of andere manier te maken hebben met kanker (als patiënt, als partner, familie of vriend), zijn welkom. Er is geen zangervaring nodig. Het plezier in samen zingen staat voorop. Locatie: Wijkcentrum Stad (De Tinne), Houtkamp 33, 3841 XC Harderwijk De kosten bedragen € 50,00 per halfjaar. Mocht dit een bezwaar zijn, dan is overleg mogelijk.

Bewegen

‘Verder in Balans Veluwe’ is een succesvol revalidatieprogramma voor mensen met kanker. Ervaren zweminstructeurs geven training die gericht is op het verminderen van klachten na kankerbehandeling en op een betere kwaliteit van leven met kanker. Lichaamstraining en educatie zijn onderdelen van het programma.

Meer informatie
‘Verder in Balans Veluwe’

Deelnemers kunnen hun conditie verbeteren en hun kracht verder opbouwen door deel te nemen aan de sportieve groepsactiviteiten van De Maretak Veluwe ‘Verder in Balans Veluwe’. Het programma omvat zwemmen, wandelen en aangepaste fitness. Zwemmen vindt wekelijks plaats op donderdagochtend in Harderwijk, Ermelo en Nunspeet. De eerste les is overal gratis.

Aanmelden

U kunt zich telefonisch of per mail aanmelden voor ‘Verder in Balans Veluwe’ via de contactpagina.

Aanvullende informatie

Contactgegevens van de diverse locaties vind u in onze activiteitenagenda.

Inloop

Ons inloophuis is op dit moment gevestigd in Wijkcentrum Stad aan de Houtkamp 33. De Maretak wil een ontmoetingsplek zijn voor mensen die geraakt zijn door kanker. Iedereen is welkom met en zonder vragen. Je kunt er gewoon even binnen lopen als er activiteiten, lezingen of workshops zijn. Je mag daar natuurlijk aan meedoen, maar een praatje maken met een van de gastvrouwen of medegasten is ook gezellig.

Meer informatie
Het inloophuis ‘De Maretak’

Het inloophuis is in Harderwijk, maar het is zeker ook bedoeld voor inwoners van omliggende gemeenten. Er is ruimte voor ontmoetingen, samenzijn en activiteiten. Wanneer we open zijn zie je op onze activiteitenkalender.  Het huis is goed toegankelijk voor mindervaliden.

Gastvrouwen

Onze gastvrouwen zijn er voor de gasten. Zij zijn geen professionele hulpverleners, maar wel betrokken en getrainde mensen die je op je gemak stellen en een luisterend oor bieden. Zij hebben een gedegen basistraining gevolgd vanuit IPSO, de brancheorganisatie van inloophuizen en psycho-oncologische therapeutische centra. Met hun warme persoonlijkheid zorgen zij voor een goede sfeer. Zij kunnen zich inleven in de ervaringen van de gasten.

 

Creatieve expressie

Kanker in beeld Veluwe

Kanker verandert iemands leven indringend. Alles wat vanzelfsprekend was, lijkt dat niet langer meer te zijn. Je dierbare lichaam pleegt verraad van binnenuit.

Meer informatie

Creatieve expressie helpt bij het verwerkingsproces: het biedt steun bij het lijden en kan een verrijkende weg zijn naar zingeving en verdieping. Bij creatieve expressie gaat het in de eerste plaats om de emotionele expressie en niet om het maken van een ‘mooi’ product.

Exposities Kanker in Beeld

De landelijke organisatie Kanker in Beeld organiseert regelmatig landelijke en regionale exposities. Dat inspireert anderen en maakt de ziekte beter bespreekbaar. Om de vijf jaar is er een landelijke expositie/manifestatie ‘Kanker in Beeld’. Ook de Maretak doet daar aan mee.

Regelmatige lokale exposities

De naam ‘Kanker in Beeld’ van de landelijke organisatie mag ook in regionaal verband worden gebruikt. Dat doen wij onder de naam ‘Kanker in Beeld Veluwe’. Onze eerste expositie vond plaats 2007. In de Catharinakapel aan het Klooster in Harderwijk exposeerden twaalf kankerpatiënten of hun naasten. De tweede expositie, thema ‘De kracht van het Beeld’, vond plaats in oktober 2013, opnieuw in de Catharinakapel. Daarna ging deze expositie naar Huisartsenpraktijk in het Gezondheidscentrum in Putten. In het voorjaar van 2014 was deze expositie te zien bij Zorgverlening Het Baken, locatie De Voord in Elburg. Ook zingen is een vorm van creatieve expressie. Kijk voor informatie bij onze activiteiten op de website.

 

Workshops

Hartkussentjes

Een groep vrijwilligers maakt al jarenlang elke maand in het inloophuis van De Maretak speciale hartkussentjes voor vrouwen die een borstoperatie hebben ondergaan.

Meer informatie

Ze halen veel voldoening uit het maken van de hartkussentjes en het met elkaar bezig zijn voor vrouwen waarvan je weet dat ze er blij mee zijn. Het is fijn om op deze manier iets voor een ander te betekenen. Belangrijk is dan ook voor de dames die ze maken, dat het hartkussentje “mooi en ondersteunend moet zijn maar ook troostend.“

Het Hartkussentje geeft steun tijdens:

  • zitten op een stoel of op de bank
  • tijdens wandelen
  • in bed
  • in de auto onder de veiligheidsgordel

Door de zachtheid, de vorm en de mooie uitstraling is het kussen een troost tijdens de moeilijke periode waar een borstkanker patiënte doorheen gaat.

Waar te krijgen

De hartkussentjes zijn in het inloophuis van de Maretak te verkrijgen. Neem contact op met info@demaretakveluwe.nl en we maken een afspraak.

Het St. Jansdal Ziekenhuis

Ook worden in het St Jansdal Ziekenhuis de hartkussentjes door de Mammacare Verpleegkundigen gratis gegeven aan vrouwen die een borstoperatie hebben ondergaan. Het hartkussentje, dat hartvormig is, is ter verlichting van restklachten als oedeemvorming in de oksel, om comfortabeler te kunnen liggen en zitten. Het past precies onder de oksel en zorgt er zo voor dat de huid niet tegen de wond schuurt. De vrouwen zijn er heel blij mee en zelfs geëmotioneerd als ze er een krijgen. Het is dus niet enkel een lichamelijke maar ook een emotionele ondersteuning.

Therapeutisch Centrum De Berekuyl is sponsor van de hartkussentjes. Zij betalen de sctofjes en de vulling van de kussentjes. De groep vrijwilligers gaat vervolgens met de stofjes aan de slag. Ze knippen de stofjes op maat en naaien het hart met behulp van een naaimachine in elkaar. Daarna worden de kussentjes gevuld met een speciale vulling, zodat het hartkussentje ook uitgewassen kan worden.

 

Check onze activiteitenagenda!

Kalender