De Maretak en Positieve Gezondheid

De Maretak en Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid. De organisaties die samenwerken in De Roef waaronder ook De Maretak hebben daar aandacht voor. Bij Positieve Gezondheid gaat het niet alleen om lichamelijk gezond zijn, maar heel belangrijk is je ook gezond voelen. Je fijn en gelukkig voelen.

Dit betekent dat oplossingen niet alleen van medische aard hoeven te zijn. Meedoen aan activiteiten, contact met anderen, gezien worden, zijn net zo belangrijk voor een gelukkig bestaan. De Maretak wil hier voor haar gasten ook graag aan bijdragen.

Een bredere kijk op gezondheid, die meer oplevert

Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar in de zorg doorgaans wel op. Alle aandacht gaat uit naar hun klachten en gezondheidsproblemen, en hoe we die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte, maar op de gehele mens, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Daarom is het spinnenweb ontwikkeld.

Heel interessant om ook om zelf het spinnenweb in te vullen en te kijken waar jij in het leven staat. Positieve Gezondheid omvat 6 pijlers die allemaal belangrijk zijn.

De 6 pijlers van Positieve Gezondheid zijn:

 • Lichaamsfuncties – Ik voel me gezond en fit
 • Mentaal welbevinden – Ik voel me vrolijk
 • Zingeving – Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst
 • Kwaliteit van leven – Ik geniet van mijn leven
 • Meedoen – Ik heb goed contact met andere mensen
 • Dagelijks leven – Ik kan goed voor mezelf zorgen

Vul zelf het spinnenweb in

https://www.iph.nl/kennisbank/zelf-het-spinnenweb-invullen/
Wil je het spinnenweb wel invullen maar niet alleen of vind je het moeilijk. Maak dan een afspraak en dan doen we het samen.

Wat kan De Maretak bieden?

De Maretak wil graag dat gasten zich op hun gemak voelen. Ze wil graag van betekenis zijn en dat doen we door samen in gesprek te gaan en te kijken naar wat onze gast nodig heeft. We bieden verschillende activiteiten aan. En zo hopen we dat onze gasten bij ons vinden waar ze behoefte aan hebben en wat ze zoeken.

In februari werd De Maretak 173 bezocht. We zijn dankbaar dat we zo kunnen bijdragen aan het welzijn van onze gasten. Helemaal als we horen dat mensen blijer en meer opgeladen bij ons weg gaan dan ze gekomen zijn.

Vanuit Positieve Gezondheid bieden wij aan:

 • Lotgenoten contact: Koffie en thee inloop, Gespreksgroepjes ‘Klavertjevier’.
 • Verdieping: Vragenuurtje, Lezingen, Schrijfworkshops.
 • Bewegen: Stadswandeling, Bezoek aan de natuurtuin, Zwemmen, Tai Chi Tao-Qigong, Dansen.
 • Ontspannen: Verwenmomentjes, Biljarten, Lunch, Mindfulness.
 • Creatief: Speksteen bewerken, Schilderen, Creatief met groen, Fotografie, Hartkussentjes

Uitgelicht: Gespreksgroepjes Klavertjevier

De Maretak heeft de lotgenoten groepen ‘Klavertjevier. In deze groepen wordt veel gesproken over hoe te leven na kanker. Eva Jinek had Linda Hakeboom te gast in het filmpje hieronder hoort u haar vertellen over het leve na kanker:

https://www.evajinek.nl/video/fragmenten/video/5363421/linda-hakeboom-over-het-leven-na-kanker

Wat Linda vertelt is zó herkenbaar, ook voor onze gasten. Dat horen we van Marielle, Marlies en Tamara. Zij vertellen over hun ervaring bij Klavertjevier:

https://1drv.ms/v/s!AtlTZFgNyptRgsoaGQDvZdmVwkkQ3g?e=TSlByO

Wil jij ook graag in gesprek met anderen? Meld je aan via aanmelden@demaretakveluwe.nl

Bezoek aan de Natuurtuin

Dan nog even aandacht voor de Natuurtuin die we in april weer gaan bezoeken. In het voorjaar is de natuurtuin zo prachtig. Al het nieuwe groen, en de bloemen die voorzichtig hun kopjes weer boven de grond uitsteken. Wat is er fijner en gezonder dan buiten zijn. Rien en Edwin nemen je graag mee in hun verhalen. Nieuwsgierig? Geef je op.

Voor al onze andere activiteiten en informatie kijk op onze website www.demaretakveluwe.nl en aanmelden liefst via aanmelden@demaretakveluwe.nl of bellen naar 06-4182 9887.