Even voorstellen: Willy van der Horst

Even voorstellen: Willy van der Horst

Mijn naam is Willy van der Horst, ik woon in Harderwijk, en ben 67 jaar. Ik heb bij Philadelphia gewerkt, hier wonen mensen met een verstandelijke beperking. Later heb ik ook als vrijwilliger op een dagbesteding en voor een groep gekookt.

Nu ben ik via de kerk betrokken bij een groep mensen met een beperking waar we activiteiten voor organiseren, o.a. twee keer per jaar een kerkdienst en een dagje uit.

Ik heb een opleiding tekenen en schilderen gevolg en ben ongeveer 13 jaar geleden begonnen met beeldhouwen. Ik had een beeldentuin bezocht en vond dit heel mooi. Ik heb toen een stuk speksteen gekocht en wat raspen/vijlen en ben aan de slag gegaan. Om wat meer techniek te leren/ ervaring op te doen, heb ik een aantal keren een (vacantie) week beeldhouwen gedaan.

Mijn opleiding in de zorg (o.a. anatomie) en schildersopleiding kan ik nu goed gebruiken bij beeldhouwen, omdat ik graag mensenfiguren maak, ook min of meer abstract. Ik heb een  aantal beeldjes gemaakt, na een verdrietige periode, waarin ik mijn emoties / gevoel kon uiten.

Werken met steen kan dus veel troost geven en daarom ga ik voor de Maretak een workshop Beeldhouwen geven. We gaan werken met speksteen of een ander soort steen.

Naast speksteen vind ik albast ook een hele mooie steensoort, wat harder dan speksteen, soms haast doorschijnend. En ook in veel verschillende kleuren, wit, blauw, zwart. Speksteen (officiele naam steatiet) wordt ook zeepsteen genoemd, omdat sommige stenen heel glad aan voelen door het hoge talkgehalte. Het wordt in veel landen gevonden. Chinese speksteen (meestal wit, roze, groen of zwart), Egyptische en Braziliaanse speksteen. Deze is het makkelijkst te bewerken. Speksteen is een vrij zachte steen die zich makkelijk laat bewerken met een rasp (vijl).

Voor het berwerken van grotere vlakken is een grotere rasp geschikt, daarnaast zijn er veel kleinere en verschillende vormen raspen, waardoor je goed details kunt maken. Bevat een steen geen breuklijnen ( een soort barst die door de steen loopt), dan kun je ook een kleine beitel gebruiken. Als het beeldje voor jouw de gewenste vorm heeft, moet het mooi glad geschuurd worden.

Daarna wordt er nog een waslaag op aangebracht, waardoor de kleur van de steen mooi tot zijn recht komt en een zachte glans krijgt. Nu weten jullie over mijn passie voor beeldhouwen. Hopenlijk heb ik jullie enthousiast of nieuwsgierig gemaakt, want zoals ik hierboven zeg, ik ga voor De Maretak een workshop beeldhouwen geven. We komen 4 keer bij elkaar in de Ontmoetingstuin aan de Rietmeen. (als corona het tenminste toelaat) Met elkaar gaan we dan iets moois maken. De workshop is op 6 en 20 februari en 6 en 9 maart 2021. We starten om 10.00 en ronden af rond 12.00 uur.

Lijkt je dit iets, meld je dan aan. De kosten voor de hele workshop zijn €20,00 inclusief materialen en koffie/thee. aanmelden@demaretakveluwe.nl of 06-41829887